Всичко започна през 2015, когато любовта към бирата започна да ни тласка към това, да искаме да правим пиво сами. През следващата, както и предишните години, имаше лутане из традиционните стилове, от любимия ни хелес, до ягодов ламбик. Обиколки по какви ли не фестивали и безпаметни нощи на Октобърфест.

През 2016 вече имаше смелост, събран инвентар за варене и първите опити бяха налице: имахме наша бира, беше велико! В контекста на времето, едва ли е била особено добра, но за нас беше открита нова Вселена. После продължи едно маниакално четене, ровене из интернет, изпробване на рецепти и дойде предизвикателството сами да направим своите такива. Минаха дни и нощи над полуготовата бира, с трепети дали ще бъде такава, каквато е замислена. По този начин се сдобихме с умения и най-вече ценен опит как да направим бирата да се харесва на самите нас. А не на последно място и на стотиците приятели, които бяха в ролята на дегустатори през всичките тези години.

Сблъскахме се с нови за нас стилове, пътувахме из Европа, виждахме как има изградена крафт култура, която реално ни липсваше тук в този мащаб.

През 2018-2019 имахме щастието нашият пивовар да бъде награден за усърдието в множество международни състезания за домашно пивоварство с комплекти медали и грамоти от разнообразни категории и стилове бира. Това даде увереност, че нещата могат да се случат на друго ниво и добихме смелост за създаването на Pelta Brewing

Средата на 2019, когато се роди идеята, вече бяхме направили няколко колаборации с родни пивоварни и имахме бири с марка Pelta на етикета, но това не беше достатъчно да задоволи желанията ни, напротив, изостряше ги. Първата самостоятелна бира Mango with me излезе през 2020, ентусиазмът беше огромен, знаехме колко труд е вложен, за да стигнем до чашата и да видим удоволствието от бирата в очите на хората. Това е нещото, което ще ни крепи да продължаваме напред!

Пелта Брюинг ООД е дружество, регистрирано в Агенция по вписванията, Търговски Регистър, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, бул. 6-ти Септември 121 с ЕИК 205903699